Translator

Lifestyle

I enjoy being active, it's part of my lifestyle.

Life As A Student

It's never too late to become who you should be.

Review

Review your goals twice every day in order to be focused on achieving them.

Hobby

The music stuff is just a hobby.

Event

It always seems impossible, until it's done.

Tuesday, December 10, 2019

Restoran Joint Kitchen Dataran Centrio Seremban

RESTORAN JOINT KITCHEN, DATARAN CENTRIO SEREMBAN | Restoran Joint Kitchen pasti tidak asing bagi penduduk Seremban terutama mereka yang bekerja di pejabat kerana restoran ini menjadi tumpuan semasa waktu makan tengah hari. Saya sendiri suka makan di restoran Joint Kitchen bila balik dari sekolah.

Mural yang terdapat di Restoran Joint Kitchen
Makanan di situ sedap dan terasa seolah-olah makan di rumah kerana suasana restoran santai di samping menu yang menarik. 

Mee kari

Terdapat masakan Melayu seperti sambal berlado, kari, soto, asam pedas dan gulai yang sememangnya popular di Negeri Sembilan selain Western food.

Set asam pedas ikan tenggiri
Setiap kali berkunjung ke sini, mama akan pesan set asam pedas tengiri. Set ini dihidangkan bersama sayur, sambal belacan dan telur masin. Minuman pula mama suka air apple asam boi. Selain ikan tenggiri, terdapat asam pedas ikan kembong, pari, parang dan daging.

 
Spaghetti Cabonara

Makanan kegemaran saya setiap kali berkunjung ke sini ialah Creamy Carbonara iaitu spaghetti dimasak dengan sos carbonara manakala saya akan order Milo ais. Antara Western food lain seperti deed fried chicken chop, grill chicken chop, grill lamb chop + fried rice. 


Terdapat juga beberapa jenis burger seperti Frito Burger, Krusty Burger dan Cheese Steak Burger. 

Vanila Smoothie with Vanila Ice Cream
Selain Milo ais, saya juga pernah memesan chocolate smoothis with vanila ice cream yang lazat. 

Saya di Joint Kitchen
Sesiapa yang ingin berkunjung ke Joint Kitchen boleh ikut alamat di bawah:

Instagram : @jointkitchen.36


Regards,




Friday, December 6, 2019

Koleksi Gambar Kek Hari Lahir Saya

KOLEKSI GAMBAR KEK HARI LAHIR SAYA | Saya masih ingat ketika berusia 4 tahun sebelum ke pejabat mama akan hantar saya ke taska. Saya suka duduk di taska sebab ada ramai kawan. Setiap kali sambutan hari lahir mama akan beli kek tema kartun kegemaran saya. Kek tersebut akan dimakan bersama kawan-kawan di taska. Hari lahir saya disambut secara kecil-kecilan di taska bersama guru-guru. 

Kek Ben 10


Ini kek Ben-10 semasa saya berumur 4 tahun.

Kek Ben10
Selain kek kawan-kawan dan guru-guru turut dijamu dengan cheese tarts perisa strawberry dan coklat.

Cheese tarts
Saya akan memberi mengagihkan setiap seorang 1 cheese tart dan 1 coklat kepada semua kawan-kawan.

Lolichoc
Semasa umur saya berumur 5 tahun, mama tempah kek tema Batman. Saya minta kek Batman pada ketika itu dan tema warna biru kerana warna biru warna kegemaran saya.

Kek Batman
Selain kek, mama turut menempah homemade coklat. Ada tertera nama saya pada pembalut coklat tersebut.

Homemade chocolate
Di samping coklat, ada juga roti bun sosej untuk kawan-kawan dan guru-guru.

Roti bun sosej
Apabila usia saya 6 tahun, kek saya bertemakan Lego kerana saya suka bermain dan mengumpul Lego. 
  
Kek bentuk Lego
Beginilah bentuk kek Lego saya, berwarna-warni.. Kek ini berperisa coklat.

Kek bentuk Lego
Selain kek, saya beri kawan-kawan saya lolichoc bentuk muffin yang berwarna-warni..

Lolichoc
Lolichoc
Begitulah kenangan koleksi gambar kek hari lahir saya.. Apabila saya melihat gambar kek-kek tersebut saya rasa rindu kepada kawan-kawan semasa di taska. Ada beberapa orang saya masih jumpa di sekolah tetapi selebihnya kami berpisah.






Regards,



Tuesday, November 5, 2019

Insan Terpilih

INSAN TERPILIH | Kelmarin saya buat post baru tentang Taekwondo Grading.. Bila dah siap saya mula blogwalking untuk baca post terkini followers saya. Tiba-tiba saya teringat dengan Segmen dari blog Ombak Bergigi. Saya belum tahu siapakah pemenang Pencarian Bloglist Nov-Dec 2019 oleh Ombak Bergigi yang telah saya sertai tempoh hari.


Keputusan Segmen Pencarian Bloglist Nov - Dec 2019 by Ombak Bergigi 

Saya excited teruja untuk tahu keputusan segmen tersebut kerana itu merupakan kali pertama saya sertai segmen sejak ada wujud blog ini. Secara kebetulan, kak OM dah umumkan keputusan. Saya memang tak harap akan menang tetapi biasalah kalau kita sertai pertandingan tentu ada rasa nak menang juga kann walaupun tak mengharap.

Pemenang Segmen Pencarian Bloglist Nov - Dec 2019 by Ombak Bergigi

Saya sungguh terkejut kerana nama blog saya ada dalam senarai sebagai pemenang. Syukur alhamdulillah dengan segala rezeki dari-Nya.. Saya rasa tak percaya, saya baca berkali-kali supaya tak silap. Memang betul itu nama url blog saya. 

Saya sangat gembira sebab dengan cara ini blog saya akan dikenali ramai. Saya boleh dapat ramai kenalan. Selain menyertai segmen & giveaway untuk tambah kenalan, setiap hujung minggu saya akan blogwalking dan follow blog yang belum follow saya ikuti. Saya akan senaraikan blog followers saya dalam blog ini.

Terima kasih kepada kak OM dan tahniah juga saya ucapkan kepada pemenang yang lain.





Regards,



Sunday, November 3, 2019

Kenangan Taekwondo Grading

KENANGAN TAEKWONDO GRADING | Pada 31.10.2019 lalu Facebook mama saya telah menunjukkan memories mengimbas kenangan semasa saya grading pada tahun 2017 dari tali pinggang kuning ke oren. Untuk pengetahuan pembaca, grading dalam seni mempertahankan diri taekwondo merupakan kenaikan peringkat atau pangkat seseorang pengamal.

Taekwondo grading

Post di atas telah dimuatnaik oleh Teacher Syed iaitu Principal Smart Readers tempat saya transit semasa darjah 3. Ketika itu saya mengikuti kelas teakwondo Vision yang terkenal di Seremban selama 2 tahun berturut-turut. Cepat sungguh masa berlalu.

Kawan-kawan taekwondo

Di sini, saya ingin berkongsi cerita pengalaman saya semasa taekwondo grading. Semasa grading saya rasa berdebar kerana ianya dijalankan secara beramai-ramai mengikut peringkat. 

Taekwondo grading

Grading diadakan dalam sebuah dewan. Setiap peringkat diadili oleh seorang berpangkat Master memakai talipinggang hitam. Saya dikehendaki membuat barisan seramai 6 orang.

Grading

Master akan memberi command dan kami dikehendaki mengikut langkah yang telah diajar. Setiap langkah akan diperhati dengan teliti bagi tujuan memberi markah pemarkahan.

Selepas turn saya perasaan lega tak dapat saya gambarkan. Syukur alhamdulillah ianya sudah berlalu dan saya telah lulus serta layak memakai tali pinggang kuning.

Sekarang saya sudah tidak mengikuti kelas taekwondo disebabkan jadual akademik yang ketat kerana tahun 2020 nanti saya akan menduduki peperiksaan UPSR. Saya berhenti di peringkat tali pinggang hijau (6th keup).

Begitulah cerita tentang kenangan saya semasa menjalani grading. Terima kasih sudi baca. Kalau sudi sila tinggalkan komen. Kepada pembaca yang ada pengalaman menyertai mana-mana sebarang martial art boleh kongsi di ruangan komen.



Regards,



Thursday, October 31, 2019

Kedai Tayar Murah Di Bukit Kemuning, Shah Alam

KEDAI TAYAR MURAH DI BUKIT KEMUNING | Saya ingin menulis cerita tentang sebuah kedai tayar yang dikatakan murah terletak di Bukit Kemuning, Klang. Kedai ini bernama OSCAR Tyre Sdn Bhd. Menurut kata papa ramai orang beritahu bahawa kedai tersebut menjual tayar pada harga murah. Tujuan kami pergi ke sana semata-mata untuk tukar tayar kereta mama.

OSCAR Tyre Sdn Bhd
Saya tak pastilah sama ada kedai tayar tersebut menjual tayar pada harga murah atau sebaliknya tapi saya amat tertarik dengan susunan tayar-tayar yang banyak. Apabila kami sampai memang terlalu ramai orang sehingga saya dan mama terpaksa menunggu lama. Di situ ramai orang tukar tayar Mama kata : "Power juga business kedai tayar di sini.. Semua kerana marketing strategy."

Tayar-tayar jenama Falken
Saya tak ambil kisah sangat tentang harga tayar yang ditawarkan tetapi apa yang menarik perhatian saya ialah susunan tayar dan tempat meletakkan stok tayar disimpan dalam container.. Banyak tayar jenama Falken. Saya rasa terpegun kerana tidak pernah nampak tayar-tayar begitu banyak.

Posing dengan tayar

Sementara menunggu tayar kereta mama ditukar saya sempat mengambil gambar sebagai kenangan.

Saya rasa macam nak masuk dalam tayar tu jer. Mama pernah cerita yang semasa kecil mama pernah masuk dalam tayar tractor baru yang datuk saya beli ketika bermain bersama sepupu. Untuk pengetahuan pembaca, datuk saya memiliki kedai membaiki jentera berat. 

Orang ramai sudah berkurangan
Sesiapa antara pembaca abang, kakak, aunty dan uncle yang ingin tukar tayar boleh survey harga tayar di sini. 

Facebook page : OSCAR TYRE SDN BHD 




Saya ada baca di Facebook mengenai reviews kedai tayar ini, ada reviews positif dan negatif so kena pandai menilai. Tak cuba kita tak tahu..

Setakat ini sahaja post saya. Kita jumpa lagi di next post.
Bye..




Regards,



Tuesday, October 29, 2019

Tiger King On Fire Plus Boba by CoolBlog, Sedap!

TIGER KING ON FIRE plus BOBA by CoolBlog SEDAP | Hari ini saya ingin menceritakan berkongsi cerita tentang boba dalam minuman milk tea. Saya pasti minuman boba tidak asing lagi pada zaman sekarang kerana ia sudah menjadi viral. 

Outlet Coolblog
Walaupun minuman boba ini sudah lama di pasaran namun saya hanya berpeluang merasainya buat pertama  kali pada minggu lalu. Saya beli minuman boba berjenama Coolblog di Mydin Mall Seremban 2. 
 
Menu minuman di Coolblog

Menurut kata mama saya, boba diperbuat daripada tepung ubi. Selepas saya beli boba ini saya rasa amat teruja dan excited. Jadi saya bercadang untuk buat boba sendiri bersama mama suatu hari nanti.
  
Falboured milk tea
Saya suka rasa boba yang terdapat dalam thai milk tea ini, sangat sedap ditambah pula rasa manis gula melaka. Selepas ini saya pasti ingin mencuba boba Hari Harimau di kedai yang sama.

Ini minuman saya
Inilah pesanan saya.. Saya beli jenis Tiger King On Fire. Ianya dalam kategori minuman Series 1 tahun 2019 dan tergolong dalam limited time offer. Terdapat 2 pilihan iaitu thai milk tea atau coffee. Saya pilih jenis Tiger On Fire Thai Milk Tea yang berharga RM8.80.



Tiger King on Fire Series 1
Lihat ada cheese terbakar di atas permukaan air ini. Cheese ini dinamakan cheese mousse creme brulee.. Sedap sungguh rasanya. Apabila cheese dibakar ia seakan corak bulu harimau.

Cheese mousse creme brulee
My boba milk tea
Minuman ini sedap diminum ketika cuaca panas. Memang tepat sekali waktu selepas saya pulang dari sekolah. Saya pilih kurang manis.

Muka puas hati dapat boba milk tea dari Coolblog
Nampak tak betapa ceria raut wajah saya? Mestilah rasa happy selepas dapat rasai sendiri boba milk tea viral. Kalau anda korang teringin nak minum boba milk tea bolehlah anda korang beli di mana-mana outlet Coolblog terdekat. Sebelum itu boleh layari website Coolblog di sini ->  Coolblog Malaysia.

Semoga berjumpa lagi di lain post. Byeee.




Regards,



Monday, October 28, 2019

Segmen Pencarian Bloglist By Ombak Bergigi

SEGMEN PENCARIAN BLOGLIST BY OMBAK BERGIGI | Saya ingin mencari kenalan dari kalangan rakan bloggers tapi tak ramai yang sebaya dengan saya. Jadi saya join segmen untuk tambah kenalan dari kalangan kakak-kakak, abang-abang, aunty dan uncle.

Inilah pertama kali saya sertai segmen atas tunjuk ajar mama saya. Saya tak meletakkan harapan tinggi untuk tersenarai tetapi jika ada rezeki syukur alhamdulillah.. Rakan bloggers lain pun boleh turut serta..

Pencarian bloglist nov-dec 2019 oleh Ombak Bergigi
Segmen Pencarian Bloglist by Ombak Bergigi

Syarat Untuk Menyertai

1. Follow Blog Ombak Bergigi
2. Follow IG @ombakbergigi

3. Buat satu entri di blog korang bertajuk "Segmen Pencarian Bloglist by Ombak Bergigi"

4. Letakkan banner segmen dan link kan ke blog ini -> DI SINI
5. Comment link entri penyertaan di bawah post ini -> DI SINI 

Tarikh tutup pernyertaan hari ini : 28 Oktober 2019.

Cepat sebelum terlambat!!!




Regards,



Friday, October 25, 2019

Jangan Menangis, I Love You So Much!

JANGAN MENANGIS, I LOVE YOU SO  MUCH! | Salam Jumaat.. Saya ingin kongsi text yang diterima dari rakan sekelas melalui WhatsApp group kelas saya sebentar tadi..

I love my parents

"Baca.. Tapi jangan nangis... .I love you so much♥️♥️ 
Ketika ibu ayahmu tertidur lelap, cuba kamu pandang mereka dalam-dalam dan bayangkan andaikata matanya tak akan terbuka untuk selamanya.. 

Pastilah kamu akan menitiskan air mata namun tangan ibu dan ayahmu tak akan lagi mampu untuk mengusap air matamu. 

Tak ada lagi nasihat ibu dan ayah yang dulu sering kamu abaikan. 
Ketika ibu dan ayah mu sudah tiada, maka muncul kesedaran dibenak hati mu lalu hati mu berkata : "Pernahkah aku  membahagiakan ibu dan ayah ku? Oh! Sungguh besar pengorbanan ibu dan ayah". 


Bila kamu ikhlas, kamu akan rasa kehilangan itu..   

  (•̃͡-̮•̃͡) 
☁/  \☁ 

Saya post di sini sebagai peringatan kepada diri saya kerana saya *SAYANG* ibu dan ayah saya.. . 



Regards,



Tuesday, October 8, 2019

Minum Petang Di Sukand's Food Station, Port Dickson

MINUM PETANG DI SUKAND'S FOOD STATION, PORT DICKSON | Semalam saya sekeluarga berjalan-jalan bersiar-siar di Port Dickson untuk menikmati angin petang. Pada petang itu cuaca redup kerana matahari mulai turun. Air laut ketika itu sedang pasang.

Saya minum petang bersama keluarga di Sukand's Food Station terletak berhampiran Terminal Bas Port Dickson. Kami sekeluarga sudah pernah berkunjung ke restoran ini.

Sukand's Food Station di Port Dickson

Kami mengambil tempat di meja nombor R3. Selepas kami mengambil tempat duduk, pelayan restoran mengambil pesanan. Saya telah memesan minuman kegemaran iaitu milo tabur, mama memesan epal asam boi manakala papa memesan cendol.

Nombor meja R3

Saya rasa lapar dan teringin makan western food. Saya pesan spaghetti cabonara, mama memesan lamb chop kegemaran mama manakala papa memesan nasi ayam hainan. Satu set meatballs dan fries ini kami pesan untuk kongsi dan makan sama bersama.

Meatballs and fries
Meatballs and fries with black pepper sauce
Untuk pengetahuan pembaca, restoran Sukand's Food Station ini terkenal dengan makanan hidangan nasi ayam hainan. Saya pernah memesan nasi ayam hainan ini dan rasanya sedap. Nasi ayam ini lembut dan ayam panggang garing.

Nasi ayam hainan

Makanan kegemaran mama ialah lamb chop dimakan bersama sos black pepper. Saya ada meminta sedikit lamb chop ini. Sedap kerana daging yang lembut. Sos black paper pepper juga tak pedas dan sedap. Lamb chop ini dihidangkan bersama fries dan daun salad.

Lamb chop with fries
Ini pula makanan kegemaran saya iaitu spaghetti carbonara. Pertama kali saya memesan menu ini di sini. Rasa spaghetti carbonara ini sedap kerana terdapat sosej, cendawan dan keju. Saya suka mozzarella dan parmesan cheese.


Spaghetti carbonara

Saya suka makan spaghetti carbonara ini bersama milo tabur sejuk. Puas hati sebab semua makanan yang saya makan di restoran ini sedap. Saya amat berpuas hati dengan semua makanan yang dipesan di restoran ini kerana rasanya sedap.

Milo tabur
Okay inilah gambar saya sedang menikmati spaghetti carbonara.

Ini saya

Semua makanan ini berjumlah RM49.50. Harga untuk setiap makanan dan minuman seperti yang ditunjukkan tertera pada resit.


Resit di Sukand's Food Station Port Dickson

Selepas minum petang, kami menuju ke Port Dickson Waterfront untuk menikmati angin petang yang sepoi-sepoi bahasa. Ombak kuat ketika itu. Saya dan mama bergambar sebelum pulang ke rumah. Papa tunggu dalam kereta kerana tak mahu berpanas, hehehehe

Port Dickson Waterfront
Saya sedang memandang kapal yang sedang bergerak dipukul ombak.. Setakat ini sahaja. Terima kasih sudi baca blog saya..



Regards,



Nota:

Setiap entri dalam blog ini adalah idea dan hasil tulisan saya. Mama selaku Admin Blog akan screen (tapis) / edit gambar, perkataan / ayat yang kurang sesuai supaya saya belajar menggunakan struktur ayat yang betul dalam penulisan. Oleh itu, dalam entri saya kemungkinan ada tulisan warna biru (penambahan) atau strike di mana ianya pembetulan ayat / perkataan dari mama saya. Harap maklum.

Saya sangat hargai sokongan dari pembaca. Terima kasih.