Translator

Lifestyle

I enjoy being active, it's part of my lifestyle.

Life As A Student

It's never too late to become who you should be.

Review

Review your goals twice every day in order to be focused on achieving them.

Hobby

The music stuff is just a hobby.

Event

It always seems impossible, until it's done.

Thursday, October 31, 2019

Kedai Tayar Murah Di Bukit Kemuning, Shah Alam

KEDAI TAYAR MURAH DI BUKIT KEMUNING | Saya ingin menulis cerita tentang sebuah kedai tayar yang dikatakan murah terletak di Bukit Kemuning, Klang. Kedai ini bernama OSCAR Tyre Sdn Bhd. Menurut kata papa ramai orang beritahu bahawa kedai tersebut menjual tayar pada harga murah. Tujuan kami pergi ke sana semata-mata untuk tukar tayar kereta mama.

OSCAR Tyre Sdn Bhd
Saya tak pastilah sama ada kedai tayar tersebut menjual tayar pada harga murah atau sebaliknya tapi saya amat tertarik dengan susunan tayar-tayar yang banyak. Apabila kami sampai memang terlalu ramai orang sehingga saya dan mama terpaksa menunggu lama. Di situ ramai orang tukar tayar Mama kata : "Power juga business kedai tayar di sini.. Semua kerana marketing strategy."

Tayar-tayar jenama Falken
Saya tak ambil kisah sangat tentang harga tayar yang ditawarkan tetapi apa yang menarik perhatian saya ialah susunan tayar dan tempat meletakkan stok tayar disimpan dalam container.. Banyak tayar jenama Falken. Saya rasa terpegun kerana tidak pernah nampak tayar-tayar begitu banyak.

Posing dengan tayar

Sementara menunggu tayar kereta mama ditukar saya sempat mengambil gambar sebagai kenangan.

Saya rasa macam nak masuk dalam tayar tu jer. Mama pernah cerita yang semasa kecil mama pernah masuk dalam tayar tractor baru yang datuk saya beli ketika bermain bersama sepupu. Untuk pengetahuan pembaca, datuk saya memiliki kedai membaiki jentera berat. 

Orang ramai sudah berkurangan
Sesiapa antara pembaca abang, kakak, aunty dan uncle yang ingin tukar tayar boleh survey harga tayar di sini. 

Facebook page : OSCAR TYRE SDN BHD 




Saya ada baca di Facebook mengenai reviews kedai tayar ini, ada reviews positif dan negatif so kena pandai menilai. Tak cuba kita tak tahu..

Setakat ini sahaja post saya. Kita jumpa lagi di next post.
Bye..




Regards,



Tuesday, October 29, 2019

Tiger King On Fire Plus Boba by CoolBlog, Sedap!

TIGER KING ON FIRE plus BOBA by CoolBlog SEDAP | Hari ini saya ingin menceritakan berkongsi cerita tentang boba dalam minuman milk tea. Saya pasti minuman boba tidak asing lagi pada zaman sekarang kerana ia sudah menjadi viral. 

Outlet Coolblog
Walaupun minuman boba ini sudah lama di pasaran namun saya hanya berpeluang merasainya buat pertama  kali pada minggu lalu. Saya beli minuman boba berjenama Coolblog di Mydin Mall Seremban 2. 
 
Menu minuman di Coolblog

Menurut kata mama saya, boba diperbuat daripada tepung ubi. Selepas saya beli boba ini saya rasa amat teruja dan excited. Jadi saya bercadang untuk buat boba sendiri bersama mama suatu hari nanti.
  
Falboured milk tea
Saya suka rasa boba yang terdapat dalam thai milk tea ini, sangat sedap ditambah pula rasa manis gula melaka. Selepas ini saya pasti ingin mencuba boba Hari Harimau di kedai yang sama.

Ini minuman saya
Inilah pesanan saya.. Saya beli jenis Tiger King On Fire. Ianya dalam kategori minuman Series 1 tahun 2019 dan tergolong dalam limited time offer. Terdapat 2 pilihan iaitu thai milk tea atau coffee. Saya pilih jenis Tiger On Fire Thai Milk Tea yang berharga RM8.80.



Tiger King on Fire Series 1
Lihat ada cheese terbakar di atas permukaan air ini. Cheese ini dinamakan cheese mousse creme brulee.. Sedap sungguh rasanya. Apabila cheese dibakar ia seakan corak bulu harimau.

Cheese mousse creme brulee
My boba milk tea
Minuman ini sedap diminum ketika cuaca panas. Memang tepat sekali waktu selepas saya pulang dari sekolah. Saya pilih kurang manis.

Muka puas hati dapat boba milk tea dari Coolblog
Nampak tak betapa ceria raut wajah saya? Mestilah rasa happy selepas dapat rasai sendiri boba milk tea viral. Kalau anda korang teringin nak minum boba milk tea bolehlah anda korang beli di mana-mana outlet Coolblog terdekat. Sebelum itu boleh layari website Coolblog di sini ->  Coolblog Malaysia.

Semoga berjumpa lagi di lain post. Byeee.




Regards,



Monday, October 28, 2019

Segmen Pencarian Bloglist By Ombak Bergigi

SEGMEN PENCARIAN BLOGLIST BY OMBAK BERGIGI | Saya ingin mencari kenalan dari kalangan rakan bloggers tapi tak ramai yang sebaya dengan saya. Jadi saya join segmen untuk tambah kenalan dari kalangan kakak-kakak, abang-abang, aunty dan uncle.

Inilah pertama kali saya sertai segmen atas tunjuk ajar mama saya. Saya tak meletakkan harapan tinggi untuk tersenarai tetapi jika ada rezeki syukur alhamdulillah.. Rakan bloggers lain pun boleh turut serta..

Pencarian bloglist nov-dec 2019 oleh Ombak Bergigi
Segmen Pencarian Bloglist by Ombak Bergigi

Syarat Untuk Menyertai

1. Follow Blog Ombak Bergigi
2. Follow IG @ombakbergigi

3. Buat satu entri di blog korang bertajuk "Segmen Pencarian Bloglist by Ombak Bergigi"

4. Letakkan banner segmen dan link kan ke blog ini -> DI SINI
5. Comment link entri penyertaan di bawah post ini -> DI SINI 

Tarikh tutup pernyertaan hari ini : 28 Oktober 2019.

Cepat sebelum terlambat!!!




Regards,



Friday, October 25, 2019

Jangan Menangis, I Love You So Much!

JANGAN MENANGIS, I LOVE YOU SO  MUCH! | Salam Jumaat.. Saya ingin kongsi text yang diterima dari rakan sekelas melalui WhatsApp group kelas saya sebentar tadi..

I love my parents

"Baca.. Tapi jangan nangis... .I love you so much♥️♥️ 
Ketika ibu ayahmu tertidur lelap, cuba kamu pandang mereka dalam-dalam dan bayangkan andaikata matanya tak akan terbuka untuk selamanya.. 

Pastilah kamu akan menitiskan air mata namun tangan ibu dan ayahmu tak akan lagi mampu untuk mengusap air matamu. 

Tak ada lagi nasihat ibu dan ayah yang dulu sering kamu abaikan. 
Ketika ibu dan ayah mu sudah tiada, maka muncul kesedaran dibenak hati mu lalu hati mu berkata : "Pernahkah aku  membahagiakan ibu dan ayah ku? Oh! Sungguh besar pengorbanan ibu dan ayah". 


Bila kamu ikhlas, kamu akan rasa kehilangan itu..   

  (•̃͡-̮•̃͡) 
☁/  \☁ 

Saya post di sini sebagai peringatan kepada diri saya kerana saya *SAYANG* ibu dan ayah saya.. . 



Regards,



Tuesday, October 8, 2019

Minum Petang Di Sukand's Food Station, Port Dickson

MINUM PETANG DI SUKAND'S FOOD STATION, PORT DICKSON | Semalam saya sekeluarga berjalan-jalan bersiar-siar di Port Dickson untuk menikmati angin petang. Pada petang itu cuaca redup kerana matahari mulai turun. Air laut ketika itu sedang pasang.

Saya minum petang bersama keluarga di Sukand's Food Station terletak berhampiran Terminal Bas Port Dickson. Kami sekeluarga sudah pernah berkunjung ke restoran ini.

Sukand's Food Station di Port Dickson

Kami mengambil tempat di meja nombor R3. Selepas kami mengambil tempat duduk, pelayan restoran mengambil pesanan. Saya telah memesan minuman kegemaran iaitu milo tabur, mama memesan epal asam boi manakala papa memesan cendol.

Nombor meja R3

Saya rasa lapar dan teringin makan western food. Saya pesan spaghetti cabonara, mama memesan lamb chop kegemaran mama manakala papa memesan nasi ayam hainan. Satu set meatballs dan fries ini kami pesan untuk kongsi dan makan sama bersama.

Meatballs and fries
Meatballs and fries with black pepper sauce
Untuk pengetahuan pembaca, restoran Sukand's Food Station ini terkenal dengan makanan hidangan nasi ayam hainan. Saya pernah memesan nasi ayam hainan ini dan rasanya sedap. Nasi ayam ini lembut dan ayam panggang garing.

Nasi ayam hainan

Makanan kegemaran mama ialah lamb chop dimakan bersama sos black pepper. Saya ada meminta sedikit lamb chop ini. Sedap kerana daging yang lembut. Sos black paper pepper juga tak pedas dan sedap. Lamb chop ini dihidangkan bersama fries dan daun salad.

Lamb chop with fries
Ini pula makanan kegemaran saya iaitu spaghetti carbonara. Pertama kali saya memesan menu ini di sini. Rasa spaghetti carbonara ini sedap kerana terdapat sosej, cendawan dan keju. Saya suka mozzarella dan parmesan cheese.


Spaghetti carbonara

Saya suka makan spaghetti carbonara ini bersama milo tabur sejuk. Puas hati sebab semua makanan yang saya makan di restoran ini sedap. Saya amat berpuas hati dengan semua makanan yang dipesan di restoran ini kerana rasanya sedap.

Milo tabur
Okay inilah gambar saya sedang menikmati spaghetti carbonara.

Ini saya

Semua makanan ini berjumlah RM49.50. Harga untuk setiap makanan dan minuman seperti yang ditunjukkan tertera pada resit.


Resit di Sukand's Food Station Port Dickson

Selepas minum petang, kami menuju ke Port Dickson Waterfront untuk menikmati angin petang yang sepoi-sepoi bahasa. Ombak kuat ketika itu. Saya dan mama bergambar sebelum pulang ke rumah. Papa tunggu dalam kereta kerana tak mahu berpanas, hehehehe

Port Dickson Waterfront
Saya sedang memandang kapal yang sedang bergerak dipukul ombak.. Setakat ini sahaja. Terima kasih sudi baca blog saya..



Regards,



Thursday, October 3, 2019

GATSBY Styling Pomade Minyak Rambut Pilihan Saya

GATSBY STYLING POMADE MINYAK RAMBUT PILIHAN SAYA | Hari ini saya ingin menulis blog post tentang minyak rambut yang saya guna pakai dan jenama minyak rambut saya. Memandangkan Saya sudah lama ingin memiliki pomade jadi saya berusaha menyimpan duit belanja sekolah saya. Selama ini saya guna minyak rambut biasa.

GATSBY Styling Pomade

Pembaca tahu apa itu pomade?  Pomade ialah sejenis minyak rambut pekat yang berasaskan wax. Apa yang saya tahu ada pomade dari water base atau oil base. Saya suka jenis water base kerana ia tidak melekit. Rambut saya tebal dan kulit kepala saya mudah berminyak jadi tak sesuai menggunakan pomade atau minyak rambut dari oil based formula.

GATSBY Pompadour Supereme Hold Pomade

Sebelum ini, saya tidak dibenarkan membeli minyak rambut mengikut citarasa dan pilihan sendiri kerana guna duit mama. Berbeza kali ini mama setuju apabila saya kata nak beli pomade hasil duit  simpanan dari belanja sekolah yang saya simpan.

GATSBY Styling Pomade
Selepas pulang dari sekolah, mama membawa saya ke Watsons. Saya boleh pilih pomade yang saya sukai. Alhamdulillah akhirnya tercapai juga matlamat saya untuk memiliki minyak rambut ini.
Jenis super hold

Pomade yang saya beli ini jenama GATSBY. Saya pilih jenis Supreme Hold Volume & High. Ia berharga RM16.90. Saya suka pomade dari water based formula berbanding oil based. Pomade ini dari water base, walaupun texture pekat tapi senang dicuci.

Imported by MANDOM (MALAYSIA) SDN BHD

Jika saya baca maklumat dari label GATSBY Styling Pomade Supreme Hold ini dikeluarkan oleh sebuah kilang di Indonesia, diimport oleh Mandom (Malaysia) Sdn Bhd dan mendapat lesen dari Mandom Corporation Japan.

Apabila saya memakai pomade, saya mudah membentuk rambut saya supaya kelihatan kemas dan sentiasa nampak rapi. Saya sangat berpuas hati dengan pomade ini.

Sekian, terima kasih kerana sudi baca entry ini... 



Tuesday, October 1, 2019

Tercapai Impian Memiliki Boot Neymar Jr.

TERCAPAI IMPIAN MEMILIKI BOOT NEYMAR JR. | Saya suka bermain bola sepak. Tahun lepas saya tak berkesempatan menyertai akademi bola sepak. Apabila ada perlawanan bola sepak antara rakan sekelas, saya selalu rasa rendah diri disebabkan tiada skill bermain bola. Bila saya cerita kepada mama saya, mama saya pun kata saya boleh join akademi bola sepak yang dianjurkan oleh S2FC. Saya pernah cerita di entry ini.

Tahun ini saya sertai akademi bola sepak secara serius untuk mengasah bakat saya. Saya ingin memantapkan lagi skill permainan bola sepak. Kalau ada rezeki boleh wakil pasukan sekolah. Itu  hanya matlamat saya dan ianya bergantung kepada ketentuanNya.

Nike Puro Fenomeno boot

Semasa latihan bulan lalu, saya dapat rasa kasut bola saya sudah sempit. Sebelum ini saya ada kongsi cerita Misi mencari kasut bola. Malangnya kasut bola design terbaru Nike Silencio by Neymar Jr. tak sesuai dengan bentuk kaki saya. Sedih sebab tak dapat beli..  Saya teruskan pencarian dengan melayari website Nike.

Pada 8 April 2019, ibu bapa saya bawa saya ke aL-ikhsaN cawangan Bangi. Saya terpandang kasut ini. Warna pun cantik dan warna biru adalah warna kegemaran saya. Ini design lama pada ketika itu saya tak tahu sama ada masih ada di pasaran atau tidak. Kasut ini bernama Nike Puro Fenomeno.

Kasut bola Neymar

Apa yang best tentang kasut ini ialah di sebelah kaki kiri saya ada tulisan kecil bernama Ousadia manakala di sebelah kaki kanan tulisan kecil Algeria yang bermaksud Daring and Joy. Bahagian belakang pula ada tulisan Neymar. Saya beli boot ini berharga RM69.00 kerana ada diskaun. Harga asal ialah RM147.00. Jimat banyak sekurang-kurangnya tak membebankan papa saya.

Bergaya dengan kasut bola baru, Nike Puro Fenomeno

Sebenarnya saya mahu membeli boot 'Predator' 19.2 FG tetapi bila belek-belek semua boot ternampak boot ni terus minat, jadi saya pun beli. Alhamdulillah rezeki saya. Boot impian saya selepas ini ialah boot Nike Mercurial Vapor 13 Neymar atau dikenali sebagai 'Speed Freak'. Ianya hanya impian sebab mama kata next year berhenti dari S2FC kerana saya mesti beri tumpuan kepada peperiksaan UPSR. Begitulah kisah sadis, gantung boot la saya nanti.

Okay sampai sini sahaja post kali ini. Hingga berjumpa lagi dalam post akan datang.
Terima kasih sudi baca.


Regards,



Nota:

Setiap entri dalam blog ini adalah idea dan hasil tulisan saya. Mama selaku Admin Blog akan screen (tapis) / edit gambar, perkataan / ayat yang kurang sesuai supaya saya belajar menggunakan struktur ayat yang betul dalam penulisan. Oleh itu, dalam entri saya kemungkinan ada tulisan warna biru (penambahan) atau strike di mana ianya pembetulan ayat / perkataan dari mama saya. Harap maklum.

Saya sangat hargai sokongan dari pembaca. Terima kasih.