Translator

Saturday, October 17, 2020

Jurassic Research Center SkyAvenue GentingHighlands Best!

Ini cerita lama cuma lambat share dalam blog ni. Kali ini saya nak cerita tentang pengalaman saya ke Jurassic Research Center di Genting Highlands. Ia merupakan satu tarikan baru di SkyAvenue, Resort World Genting Highlands.    


Pada 19 September 2020 lalu, saya dan keluarga bercuti di Genting Highlands. Ia merupakan kali pertama saya menginap di hotel semasa ke Genting Highlands. Saya menghabiskan masa di Genting Highlands menaiki cable car, makan dan membeli-belah. Cuaca di sana agak sejuk.

Ripley's Adventureland


Jurassic Research Center ini terletak di dalam Ripley's Adventureland, dibuka setiap hari dari pukul 9.00 pagi hingga 10.30 malam. Harga tiket RM30.00 kepada budak-budak untuk kanak-kanak ialah RM 30 ringgit manakala parent RM50.00 untuk dewasa. Perasaan saya teruja semasa ingin nak masuk tu rasa gembira kerana terdapat banyak benda yang boleh kita tengok. 

Ventureland SkyAvenue Genting Highlands

Di pintu masuk terdapat gajah seperti zaman pahlawan zaman dahulu tambahan pula bunyi derumannya kuat.

Ripley's Believe It Or Not!

Jurassic Research Center terletak bersebelahan Ripley's Believe Or Not. 

Jurassic Research Center SkyAvenue Genting Highlands

Pelawat Kita boleh melihat kepala dinasour comel sebelum masuk ke Jurassic Research Center ini. Setiap dinasour yang ada bukan sahaja Bukan sahaja dinasour ni duduk diam seperti macam patung sebaliknya bergerak-gerak dan mengeluarkan bunyi masing-masing. Jadi pelawat perlu berhati-hati kerana bimbang nanti kepala anda akan benjol akibat terhantuk dinasour pula bimbang anda akan terhantuk, hehehehe

Berjinak-jinak dengan dinosaur

Beginilah suasana di dalamnya terdapat banyak jenis replica dinosaur diperbuat daripada getah keras.

Stegosaurus


T-Rex Feeding

Ini saya, acah-acah terperangkap dalam sangkar T-Rex.. Jika betul-betul berlaku memang sangat menakutkan.

Dinosaur penjaga pintu

Gambar seterusnya semua replica dinosaur yang ada terdapat di Jurassic Research Center..

Jurassic Research Center

Jurassic Research Center

Jurassic Research Center

Dinosaur ini pula seakan-akan hampir mati.. Suara dinosaur ini juga sedih..

Jurassic Research Center
Ini dinosaur garang.. 

Jurassic Research Center

Jurassic Research Center

Jurassic Research Center

Sarcosuchus

Jurassic Research Center
Jurassic Research Center

Sebelum keluar dari taman dinosaur menuju ke fossil laboratory, pelawat akan berjumpa dengan kepala T-Rex gergasi ini..

Fossil Laboratory Unit

Ini pula fosil-fosil dinosaur tetapi saya tidak pasti sama ada betul atau tidak ianya fossil semulajadi atau sebaliknya tetapi pada pendapat saya ia adalah tidak betul mengikut pemerhatian saya ianya mungkin bukan fossil sebenar. 

Di sini terdapat banyak spesis fossil dinosaur untuk rujukan pelawat.

Fossil Laboratory Unit

Fossil Laboratory Unit

Velociraptor Fossil 

Fossil Laboratory Unit

Fossil Laboratory Unit

Saya bergambar di tengah-tengah Fossil Laboratory Unit.

Stegosaurus fossil

Fossil Laboratory Unit

Fossil Laboratory Unit

Fossil Laboratory Unit

Tyrannosaurus Rex fossil

Triceratops fossil

Fossil Laboratory Unit

Fossil Laboratory Uni

Fossil Laboratory Uni

Berikut pula replica fossil beberapa spesis dinosaur lengkap..

Fossil Laboratory Uni

Fossil Laboratory Uni

Fossil Laboratory Uni

Fossil Laboratory Uni

Fossil Laboratory Uni

Toe Bone of Plateosaurus

Fossil Laboratory Unit
Fossil Laboratory Unit

Lab T-5

Di sini pelawat dapat rasa seperti anda menjadi professor makmal. Di sini kerana terdapat beberapa anak dinosaur yang memasuki makmal dan membuat huru-hara di makmal.

Lab T-5

Lab T-5

Di dalam pintu ini pelawat dapat menyaksikan video dan merasai keadaan huru-hara apabila dinosaur mengamuk setelah dibuat bahan ujikaji. 

Lab T-5

Ini pula anak-anak donosaur yang dijadikan bahan ujikaji di ruang Lab T5 seolah-olah meminta pertolongan.

Lab T-5
Ripley's Believe It or Not! Odditorium


Saya merasa sangat gembira berpeluang melihat semua yang ada di sana, memang best! Next visit mungkin saya akan masuk ke Ripley's Believe It or Not! Odditorium pula.. 

Jadi bolehlah pembaca membawa keluarga ke Jurassic Research Center, SkyAvenue di Genting Highlands. Kalau bercadang ke sana lebih baik selepas Covid-19 berakhir. Stay safe semua.
 
Sekian sampai di sini sahaja blog post kali ini.
Terima kasih sudi baca. 


Regards,



6 comments:

  1. Bolehlah buat karangan BM:
    'Tempat menarik yang saya lawati'

    ReplyDelete
  2. Wah bestnya!!! Nanti kalau ke genting bolehlah cik tk singgah sana!!

    ReplyDelete
  3. bestnye.....boleh la ke sna bila keadaan dah sedikit pulih nnati....

    PS: haah campus dh buka....buat msa ni hanya pelajar berkeperluan khas sahaja dan telah mendapatkan kebenaran dekan dibernarkan balik ke campus....keperluan khas tu termasuk pelajar golong B40, kawasan pedalaman yang tiada capaian internet atau capaian kurang memuaskan, pelajar projek tahun akhir, pelajar dalam latihan industri, perlajar pasca siswazah penyelidikan, pelajar yang memerlukan penggunaan peralatan makmal dan yang seumpamanya....pelajar2 lain...masih lg dirumah dan mengikuti kelas atas talian...

    ReplyDelete
  4. InsyaAllah zumal akan pergi nanti. Minat dengan tempat macam ni 😉

    ReplyDelete

Nota:

Setiap entri dalam blog ini adalah idea dan hasil tulisan saya. Mama selaku Admin Blog akan screen (tapis) / edit gambar, perkataan / ayat yang kurang sesuai supaya saya belajar menggunakan struktur ayat yang betul dalam penulisan. Oleh itu, dalam entri saya kemungkinan ada tulisan warna biru (penambahan) atau strike di mana ianya pembetulan ayat / perkataan dari mama saya. Harap maklum.

Saya sangat hargai sokongan dari pembaca. Terima kasih.